Nemzetközi kapcsolatok

Az MNB-BME együttműködés keretében a technológia vezérelt innováció pénzügyekre, üzleti modellekre és társadalomra való hatásai is vizsgálatra kerülnek. Ezzel kapcsolatban a Felek különösen törekednek a nemzetközi kapcsolatépítés fejlesztésére, európai, amerikai és ázsiai egyetemekkel való double-degree programok kidolgozására, oktató- és hallgatócserék megkötésére, illetve egyéb tudástranszferek megvalósítására.

Sajnos a nemzetközi járványhelyzet számos kooperációt lelassított, egyeseket, mint például a már 2020 nyarára is tervezett nemzetközi adatvezérelt üzleti analitika Summer School-t továbbra is el kellett halasztanunk. Bízunk benne, hogy a 2020/21-es tanévben elindított együttműködéseink a következő támogatási évben beérnek, két nagy nemzetközi projektünk azonban így is elért arra a szintre, hogy érdemes legyen beszámolnunk róla.

Az MNB-BME Együttműködés egyik legnagyobb kihívása 2020/21-ben Raymond Kurzweil világszerte híres jövőkutatú meghívása volt az egyetemre, amely végül a járványhelyzetre való tekintettel sajnos csak online formában valósulhatott meg 2021. május 20-án.

Raymond Kurzweil a legismertebb futurista, feltaláló, előadó, vállalkozó, aki a digitális technológiák drámai hatásairól könyveket írt, számos TED előadásból ismert és nem utolsó sorban a Google egyik műszaki igazgatója.

 

A világ élvonalába tartozó Massachusatts Institute of Technology Regional Entrepreneurship Acceleration Programja (MIT REAP) egy olyan globális kezdeményezés, amelynek célja a programban részt vevő országok, illetve régiók növekedésének felgyorsítása az innováció-vezérelt vállalkozói tevékenység támogatásán keresztül.

A program során az adott ország (vagy régió) csapatához tartozó résztvevők az MIT szakembereivel közösen egy reális és rövid/közép távon megvalósítható, részletes javaslatcsomagot és ütemtervet állítanak össze az adott ország kormányzata számára, aminek megvalósításával érdemi javulás érhető el a vállalkozásindítási nyitottság és a kis és közepes vállalkozások termelékenysége és innovációja területén.