Nemzetközi kapcsolatok

MIT REAP - Scale-up Hungary!

A programról

A világ élvonalába tartozó Massachusatts Institute of Technology Regional Entrepreneurship Acceleration Programja (MIT REAP) egy olyan globális kezdeményezés, amelynek célja a programban részt vevő országok, illetve régiók növekedésének felgyorsítása az innováció-vezérelt vállalkozói tevékenység támogatásán keresztül.  A program során az adott ország (vagy régió) csapatához tartozó résztvevők az MIT szakembereivel közösen egy reális és rövid/közép távon megvalósítható, részletes javaslatcsomagot és ütemtervet állítanak össze az adott ország kormányzata számára, aminek megvalósításával érdemi javulás érhető el a vállalkozásindítási nyitottság és a kis és közepes vállalkozások termelékenysége és innovációja területén.

A 2 évig tartó programban több ország/régió kerül kiválasztásra. Egy ország/régiócsapatban összesen 8-12 fő van, fontos elvárás, hogy az alábbi öt terület mindegyikéről legyen legalább egy résztvevő:
 

Miért érdemes a programban részt vennie Magyarországnak?

Az elmúlt években sikeresen növekedési és felzárkózási pályára állt a magyar gazdaság. Ugyanakkor hazánkban a vállalkozásindítási nyitottság, a kis és közepes vállalkozások innovációs hajlandósága és ezzel együtt termelékenysége is elmarad a nemzetközi összevetésekben, így Magyarország esetében jelentős hozzáadott értéke lenne a kezdeményezésben való részvételnek. Éppen ezért a magyar pályázat fő célja a hazai kkv-k termelékenységének és innovációjának erősítése lesz („Scale-up Hungary!”).

Miért érdemes a programban részt venni vállalati oldalról?

A program felépítése megköveteli a vállalatok, start-upok, az egyetemek, a kormányzati intézmények és pénzügyi közvetítők együttműködését. Ez egy olyan unikális lehetőség a közös munkára és egy stratégia kialakítására, amihez a megfelelő adminisztrációt, reputációt és tudományos hátteret biztosítja a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A vállalati szféra a programban való részvétellel hozzájárulhat a magyar gazdaságstratégia fejlődéséhez, amivel alapvetően meghatározhatja jövőbeli működési környezetét, ez pedig versenyképességben, növekvő piaci részesedésben csapódhat le a részt vevő vállalatoknak. Emellett a tevékenységükkel hozzájárulhatnak az egész magyar vállalati szféra magasabb hatékonyságához, ami a beszállítói láncokon keresztül is támogatja a részt vevő vállalatok tevékenységét, eredményességét.

Egyszerre két elit klubba kerül be a vállalat a programban való részvétellel. Egyrészt programban résztvevő személyek MIT alumni tagok lesznek a 2 éves képzést követően. Másrészt a magyar csapat a programot követően is fennmaradhat, tanácsokkal láthatja el a mindenkori szakpolitikákat.

Kik alkotják eddig a csapatot?

Az állam/jegybank oldaláról

Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese,

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke,

Balatoni András és Fáykiss Péter, az MNB igazgatói, illetve

Szoboszlai Mihály az MNB vezető közgazdasági elemzője vesznek részt a programban.

Egyetemi oldalról

Dr. Nemeslaki András, tanszékvezető, egyetemi tanár, illetve

Dr. Szalay Zsolt, tanszékvezető, egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről vesz részt a programban.

Vállalati oldalról

a nagyvállalati oldalról a 4iG Nyrt. és a 77 Elektronika Kft,

start-up részről az Oncompass Medicine Hungary Kft,

míg a kockázatitőke-társaságok oldaláról a Design Terminal Nonprofit Kft. képviselteti magát a programban.

Vonatkozó hírek

Vonatkozó blogbejegyzések