You are currently viewing MNB-ZKK Napenergia Fórum III.

MNB-ZKK Napenergia Fórum III.

2022. január végén került megrendezésre a harmadik MNB-ZKK Napenergia Fórum, amelynek témája az új naperőművi kapacitások robbanásszerű növekedése következtében a közcélú villamosenergia hálózat csatlakozási pontjain kialakult lokáció-specifikus szűkösség problémája és kezelési lehetőségei volt, különös tekintettel a bevezetés alatt álló új kapacitáskiosztási eljárási folyamatra. 

A Fórumon Dr. Kaderják Péter, a ZKK vezetője bevezető előadásában bemutatta a naperőművi beruházások magyarországi felfutását, a hazai energia stratégiában a naperőművek szerepét és célszámait. Ismertette a naperőművi kapacitások további bővülésének útjában álló, a hálózati csatlakozási folyamathoz kapcsolódó fő akadályokat, előadása zárásaként pedig beszélt az ezeket orvosolni célzó új kapacitáskiosztási eljárás bevezetésének szükségességéről. 

Ezt követően Bárdi Barnabás, a Magyar Energetikai- és Közműszabályozási Hivatal Villamosenergia-felügyeleti és Árszabályozási Főosztály vezetője ismertette az új közzétételi eljárás jogszabályi hátterét, valamint az új szabályok bevezetése mögötti megfontolásokat és célokat. 

Az átviteli hálózathoz való új erőművi csatlakozási folyamatról és időzítéséről Lengyel Zsolt Zoltán, a MAVIR Zrt rendszerszintű tervezési osztályának vezetője nyújtott tájékoztatást. Az elosztóhálózati csatlakozási eljárás új folyamatának egyelőre még tervezett lépéseibe Pipicz Mihály, az MVM Hálózat műszaki igazgatója adott betekintést. Az időjárásfüggő termelői beruházók szempontjait a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség részéről Mészáros Lajos vezető tervező, a MET részéről pedig Molnár Gábor megújuló üzletfejlesztési vezető képviselték. 

Az új csatlakozási eljárásrend bevezetésével jelentős változás lép életbe, amely a magyarországi naperőművi fejlesztések jövőjét alapjaiban fogja meghatározni. Az elmúlt években felgyűlt számos problémára kíván az új folyamat érdemi választ nyújtani. Ezek közül kiemelendő 

  • a transzparencia jelentős növelése a szabad csatlakozási kapacitások fél éves gyakoriságú közzétételével, 
  • a pénzügyi biztosítékrendszer bevezetése a spekulatív foglalások megelőzése érdekében, 
  • az időjárásfüggő erőművek rendszerbe integrálhatóságát támogató közös TSO-DSO hálózatmodellezés bevezetése, valamint 
  • a hálózatra csatlakozni szándékozó és egyben rugalmassági szolgáltatás nyújtására képes piaci szereplők számára nyújtott mentességek körének meghatározása. 

Az új rendszerben az első csatlakozási kapacitás közzétételre 2022. május 2-án kerül majd sor – sokakkal együtt kíváncsian várjuk az eredményeket! 

A téma aktualitását és piaci jelentőségét az is jól mutatja, hogy a több mint két és félórás hibrid rendezésű fórumot az energia- és bankszektor szakemberei közül közel 120-an követték.  

A Fórum előadásai és további részletek a ZKK honlapján találhatók.