You are currently viewing A Völgy Urai: Vízgazdálkodás játékon keresztül

A Völgy Urai: Vízgazdálkodás játékon keresztül

2023 júniusában a Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék, a Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék, valamint a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Vízépítő Tagozatának szervezésében egy ismeretterjesztő jellegű társasjátékban vettek részt a Műegyetem Építőmérnöki Karának hallgatói és oktatói.

Az érdeklődő hallgatók a Lords of Valley, avagy a Völgy Urai elnevezésű társasjátékon keresztül ismerhették meg – irányított keretek között – a komplex társadalmi-gazdasági-természeti rendszer kapcsolódási pontjait. A játékosok olyan szerepkörökben próbálhatták ki magukat, mint bankár, civil szervezeti tag, gazdálkodó, nemzeti parki munkatárs, önkormányzati vezető, területfejlesztési szakember, vízügyi szolgáltató munkatárs. Az aktuális természeti-gazdasági kihívásokat egy zárt völgy vízgazdálkodási példáján vizsgálták, ahol nemcsak a szakmai képességek, hanem a kommunikációs, érvelési és konfliktuskezelési technikák fejlesztésére is lehetősége nyílt a résztvevőknek.

A társasjátékot követően hasznos tapasztalatokkal távozott valamennyi résztvevő: a hallgatók szakmai és szociális képességeiket is fejlesztették, az oktatók számára pedig fontos tanulság volt, hogy az aktuális szakmai problémákat milyen mélységben és minőségben célszerű a továbbiakban tárgyalni, fejleszteni a különböző oktatási, szakértői, valamint ismeretterjesztő felületeken.

A társasjáték a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem között létrejött együttműködés keretein belül, a Zöld pénzügyek, zöld gazdaság műhelyhez kötődően zajlott.