You are currently viewing Technológiai óriásvállalatokkal versenyeztek a BME és az MNB közös csapatai

Technológiai óriásvállalatokkal versenyeztek a BME és az MNB közös csapatai

A BME-MNB együttműködésben két közös csapat is jelentkezett a Bank for International Settlements (BIS) Innovation Hub londoni központja és a Bank of England közös kezdeményezéseként megvalósult Project Rosalind nevet viselő nemzetközi innovációs versenyre. A Project Rosalind Techsprint célja, hogy olyan jegybankok által kibocsátott digitális jegybankpénz felhasználási esetekre és azok megvalósítására dolgozzon ki javaslatokat, amelyek a magánszektor és jegybank együttműködése által ösztönzik a versenyt, és új funkcionalitásokkal hozzáadott értéket teremtenek a felhasználók számára.

A technológiai versenyt a szervezők 2023 februárjában hirdették meg, melyre alapvetően nemzetközi technológiai cégek megoldásait várták. A BME-MNB együttműködésének keretében a BME blokklánc szakértői és az MNB digitalizációs területének munkatársai két közös csapattal is neveztek a versenyre.

A megmérettetésen a csapatok feladata egyrészt az volt, hogy röviden bemutassák ötleteiket, másrészt kifejlesszenek egy működő megoldást, amellyel a BIS technológiai infrastruktúrájához (Rosalind CBDC API platform) kapcsolódva demonstrálni tudják, hogy a jegybank által kibocsátott digitális jegybankpénz milyen módon használható új, innovatív szolgáltatások nyújtására, újfajta technológiai megoldások segítségével. A verseny keretében viszonylag rövid idő alatt kellett eljutni az ötlettől a technológiai szintű megvalósításig.

A két közös csapat két egyedi megoldással jelentkezett a versenyre.

Az egyik BME-MNB csapat egy valós idejű, blokklánc alapú, hipotetikus energiaár-támogatási és ösztönző rendszert fejlesztett ki. A megoldás segítségével valós időben lehet támogatni digitális jegybankpénzben végzett kifizetésekkel az állampolgárok megemelkedett energiaszámlájának kiegyenlítését és ösztönözni az energiamegtakarítást, miközben mind a fenntarthatósági szempontokat, mind a szigorú adatvédelmi szempontokat figyelembe veszi a rendszer.

A másik csapat egy blokklánc alapú, hipotetikus autólízing megoldást fejlesztett ki, amellyel lehetséges olyan, fenntarthatósági szempontokat érvényesítő autóvásárlástámogatási politikát kialakítani és megvalósítani, amelyben a lízingbe vétel folyamata automatizálásra és így egyszerűsítésre is kerül. Eközben a környezeti szempontokat is érvényesítik digitális jegybankpénzben végzett célzott támogatások valós idejű kifizetésével.

A pályamunkák előzetes szűrése után mindkét csapat megoldása bejutott az elődöntőbe. Ez különösen nagy siker, mivel a továbbjutó 22 csapat között elsősorban nagy nemzetközi technológiai cégek szerepeltek. Az elődöntő demo előadásai után az energiaártámogatásirendszer-megoldással jelentkező BME-MNB csapatnak sikerült a 12 csapatos döntőbe is bejutnia. A döntőben a BME-MNB csapata mellett olyan nemzetközi technológiai cégek csapatai szerepeltek, mint például az Amazon, a Revolut, a Thales Group (francia repülőgép- és védelmiipari vállalat), vagy a Vayana (India egyik legnagyobb kereskedelem-finanszírozással foglalkozó cége).