You are currently viewing <strong>A kutatás nem elég</strong>

A kutatás nem elég

A tudományos kutatások többnyire társadalmi, gazdasági, és műszaki kérdésekre keresik a választ. Egy kutatás akkor eredményes, ha annak mérhető társadalmi haszna van és nem csupán a fióknak vagy egy tudományos folyóiratnak készül.

Az MNB-BME Zöld pénzügyek, zöld gazdaság műhely keretében a Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék, Elektromobilitás kutatócsoportjának célja, hogy a gyakorlatban is hasznosítható eredményekre jusson. Kidolgoztuk a járművásárlást támogató Zöldkerék módszert, illetve tovább fejlesztettük a városi közforgalmú autóbuszos közlekedés elektrifikációjának módszerét, a Bolley módszert (https://bolley.hu/). Az eredményeket a gyakorlatban is alkalmaztuk, elkészült a Zöldkerék alkalmazás, ahol a járművásárlás előtt állók különböző járműmeghajtásokat és járműtípusokat hasonlíthatnak össze a járműhasználati szokásaik alapján (https://zoldkerek.bme.hu/user).

Az eredményeket szélesebb közönség előtt is bemutattuk. Az előadások során a fókuszt az elektromobilitás népszerűsítésére helyeztük, bemutatva az elérhető előnyöket, a kihívásokat (pl. elektromos áram előállítása) és a kihívásokra adható válaszokat. Célunk a szélesebb társadalom számára eljuttatni az eredményeinket, megvitatni a hallgatóságban felmerülő kérdéseket.

A Magyar Autóklub ecoMobility Day rendezvényén az elektormobilitás és mikromobilitás iránt érdeklő közönséggel osztotta meg Dr. Földes Dávid és Szilassy Péter a legjelentősebb tendenciákat és a kutatócsoport eredményeit. Az előadás visszanézhető az alábbi linken 18:45-től.

Az V. Magyar Közlekedési Konferencián két előadásban is bemutattuk a főbb eredményeinket a közlekedési szakma számára. Dr. Csiszár Csaba és Dr. Csonka Bálint „A Zöldkeréktől a felsővezetékig” című, valamint Dr. Csonka Bálint „A Bolley módszer – autóbuszviszonylatok elektrifikációja” című előadásának diasora megtekinthető a címekre kattintva.

Az egyetemi kutatások eredményét a közlekedésmérnöki oktatás egyetemi tanóráiba is beépítjük, ugyanakkor célunk más karok és egyetemek hallgatóinak is átfogó képet adni. Dr. Földes Dávid a Budapest Science Camp 2022 rendezvényen „Future of Transportation” előadásában különös hangsúlyt fektetett a fenntartható és zöld közlekedési módok szerepére. A külföldi és magyar hallgatók az egyhetes táborban a jövő kihívásaira keresik a választ; feladatuk a probléma azonosítása és egy megoldási javaslat kidolgozása.

Ha érdekelnek az Elektromobilitás kutatócsoport legfrissebb eredményei, kövess minket a LinkedIn-en.


Dr. Földes Dávid, Dr. Csonka Bálint, Dr. Csiszár Csaba