AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS TUDOMÁNYOS MŰHELYEI

A két intézmény által közösen működtetett tudományos műhelyek programjai és kutatási irányai az együttműködés stratégiai céljaihoz teljes mértékben illeszkednek. A közös munka és a közös kutatások célja többek között az, hogy az MNB és a BME szakembereinek szakmai tudását összeadva minél több új, innovatív eredmény születhessen.

Az együttműködés kezdetektől létező, kiemelt műhelyei:

  • a digitalizációval, mesterséges intelligenciával, adattudománnyal, illetve a digitális és innovációs ökoszisztéma pénzügyi, gazdasági, társadalmi és versenyképességi hatásaival foglalkozó műhely.
  • a zöld innovációval, zöld pénzügyekkel és gazdasággal foglalkozó műhely.

Fentieken túl az együttműködés új kutatási területeként jelent meg a felsőoktatási innovációs fejlesztésekkel és együttműködésekkel foglalkozó harmadik műhely.

A műhelyek, illetve azok kutatási programjai az alábbi három sajátosságra tekintettel kerültek a felek által létrehozásra:

  • a BME különböző tudományterületi kutatásait kapcsolják össze az MNB szakértőivel,
  • nemzetközi kapcsolatépítést és tudástranszfert végeznek,
  • intenzíven hozzájárulnak képzési programok kidolgozásához és az oktatásfejlesztéshez.

Fontos cél továbbá, hogy az elért eredmények minden kutatási projekt kapcsán minél könnyebben hozzáférhetőek legyenek. Ennek érdekében az együttműködés honlapján számos blogbejegyzés jelenik meg folyamatosan a kiadványok, tanulmányok és folyóiratcikkek mellett.