Nemzetközi kapcsolatok

Az MNB-BME együttműködés keretében a résztvevők a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordítanak, amely külföldi szakemberek meghívásában, az egyes kutatásokba történő bevonásában, valamint egyéb intézményi és szakértői szintű kapcsolatépítésben nyilvánul meg.  Bár a 2020-ban kibontakozó nemzetközi járványhelyzet számos kooperációt lelassított, az online lehetőségek kihasználásával így is értékes projekteket sikerült megvalósítani, amelyek folyamatos bővítése a közös munka fontos célkitűzését képezi.

Az MNB-BME Együttműködés 2020/21-es szakaszának egyik legizgalmasabb nemzetközi vonatkozású eseménye a világszerte híres jövőkutató, Raymond Kurzweil előadása volt. Az előzetes tervekkel ellentétben – az aktuális járványhelyzetre való tekintettel – az előadás sajnálatosan csak online formában valósulhatott meg 2021. május 20-án.

Raymond Kurzweil az egyik legismertebb futurista, feltaláló, előadó, vállalkozó, aki többek között a digitális technológiák drámai hatásairól írt meghatározó könyveket. A témakör iránt érdeklődők továbbá TED előadásokból is jól ismerhetik.

A világ élvonalába tartozó Massachusatts Institute of Technology Regional Entrepreneurship Acceleration Programja (MIT REAP) egy olyan globális kezdeményezés, amelynek célja a programban részt vevő országok, illetve régiók növekedésének felgyorsítása az innováció-vezérelt vállalkozói tevékenység támogatásán keresztül.

A program során az adott ország (vagy régió) csapatához tartozó résztvevők az MIT szakembereivel közösen egy reális és rövid/közép távon megvalósítható, részletes javaslatcsomagot és ütemtervet állítanak össze az adott ország kormányzata számára, aminek megvalósításával érdemi javulás érhető el a vállalkozásindítási nyitottság és a kis és közepes vállalkozások termelékenysége és innovációja területén.