Digi Műhely

Pénzügytudatosság elmélyítése a műszaki gondolkodásban

A projektről

A 2020/21-es támogatási évben a következő eredmények születtek a műhely keretein belül:

Smart City szimuláció fejlesztés

A SmartCity szimuláció koncepcióját a BME GTK-val együttműködve hoztuk létre azzal a céllal, hogy egy elképzelt okos város kialakítását és fejlesztését, valamint az ehhez szükséges intézkedéseket és pénzügyi menedzsment lépéseket a gyakorlatban mutassa be, fejlesztve ezáltal a hallgatók pénzügyi tudatosságát, menedzsment szemléletét és projektmenedzsment készségeit. Az új SmartCity szimuláció az EcoSim korábbi Város/Municipality üzleti szimulációs modelljének jelentős továbbfejlesztésével jött létre, megtartva a továbbra is aktuális folyamatokat (pl.: önkormányzati intézmények üzemeltetése).

A szimuláció idejére a csapatok egy kisváros vezetését veszik át. Ez a vezetés egyfajta független szakmai, gazdasági vezetést, nem pedig választott politikai jellegű vezetést jelent.

Az üzleti modellezésen túl a közgazdálkodás helyi vagy állami szintű modellezése különleges megközelítést tesz szükségessé. Amíg a vállalatoknak, mint gazdasági egységeknek a céljaik, és gazdasági szempontból az üzemtanuk viszonylag hasonlóak, illetve egységesek, addig az önkormányzatoknál speciális szempontok merülnek fel:

  • Az okosváros célrendszere (eredményességi index), mely a játékban a fő teljesítménymutató
  • Szakmaiság és döntés végrehajtás: a játékban nincsenek politikai szempontok és politikai jellegű döntések, csak szakmaiak. Ugyanígy a döntések automatikusan végrehajtódnak, nem kell azzal számolni, hogy valami ezeket blokkolja, késlelteti. (Ezért is van, hogy önkormányzat helyett inkább fogjuk a város, illetve az okosváros terminológiát használni.)
  • Minden város teljesen azonos helyzetből indul; „homogén” földrajzi, társadalmi, gazdasági viszonyokkal, egy adott régión belül 3-6 város lesz. A lakosok és a vállalkozások mozgása, mobilitása lehetővé teszik, hogy egymástól elvonzzanak polgárokat, illetve cégeket.
  • Egyszerűsítések és stratégiai szint. A döntések és az ügyek egyedi és személyes kezelése nem jelenhet meg a szimulációban, mivel az túl komplexszé tenné a szimulációt, ezért a dolgok összességükben és átlagukban lesznek jelen. Ez gyakran magas fokú absztrakciós készséget és stratégiai megközelítést kíván. Továbbá azért, hogy az operatív és stratégiai döntések hatásai megfigyelhetők legyenek, az időtényező alaposan felgyorsul, és a döntéseket 2 éves periódusokra, stratégiai szinten hozhatják meg a játékosok

Vonatkozó hírek

Vonatkozó blogbejegyzések