Zöld Műhely | Vízgazdálkodás

Műanyaghulladék gyűjtő kialakítása a Duna budapesti szakaszán

A létesítmény egy kísérlet is egyben, mert folyami körülmények között még senki nem telepített ilyen típusú uszadékgyűjtőt. Külföldön főként tengeröblökben vagy lassú folyású vizekben helyeznek el hasonló szerkezeteket.

A tanulmány célja, hogy ismertesse egy folyami műanyaghulladék gyűjtő úszómű kialakítását. A tanulmányban röviden bemutatásra kerül a folyókat érintő műanyaghulladék terhelésének problémaköre nemzetközi és hazai szinten egyaránt. A tanulmány legfontosabb elemeként, bemutatják a szerzők a holland ClearRivers nevű cég által fejlesztett uszadékgyűjtő ponton műszaki kialakítását és annak a Duna BME Központi épülete előtti partjára telepített prototípusát. Az uszadékgyűjtő egy meglévő hajókikötő pontonhoz került csatlakoztatásra, és fő célja, hogy a Duna ezen szakaszán a jobb part környezetében vándorló műanyag hulladékot csapdázza. A szerzők kitérnek a hulladék eltávolításának módjára is.

A tanulmányban bemutatásra kerül továbbá két tudományos fejlesztés is, amelyek a műanyagterhelés vizsgálatára alkalmasak:

  1. egy innovatív, mesterséges intelligenciát felhasználó eljárás, ami az uszadékgyűjtőre telepített kamera képei alapján ismeri fel a vízben úszó műanyagokat, és segítségével a jövőben vizsgálható lesz a folyóban utazó hulladék időbeli és területi dinamikája;
  2. egy számítógépes áramlástani szimulációs modell, amely képes a vízfelszín közelében utazó tárgyak pályáinak számítására, és ezzel a hulladékcsapda tervezési és üzemeltetési feladatait támogathatjuk.
A validációs halmazból vett minták arra vonatkozóan, hogy milyen képek voltak felhasználva a tanítás és validálás során, valamint milyen pontosságú az annotáció és mi modell output. Forrás: A tanulmány

Kulcsszavak: műanyag hulladék, Duna, uszadékgyűjtő