Zöld Műhely

Vízgazdálkodás

A projektről

A 15 BME-s kutatót és 5 tanszéket (Az Építőmérnöki Karról a Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék, A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karról a Repüléstudományi és Hajózási Tanszék, illetve a Gazdaság és Társadalomtudományi Karról a Környezetgazdaságtan Tanszék, a Pénzügyek Tanszék valamint a Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék) magában foglaló alprojekt leglátványosabb eleme a BME előtti rakparton üzembe helyezett hulladékgyűjtő úszómű.

Az úszómű elülső része az üzembehelyezés napján, 2021.06.18-án. Fotó: Geberle B. www.bme.hu

 

Az úszómű projektet egy hollandiai székhelyű non-profit vállalat, a folyótisztítással és műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Clear Rivers a Magyar Nemzeti Bank, a hollandiai székhelyű ING Bankcsoport, az Audi Hungária és más szponzorok támogatásával valósította meg. A létesítmény jövőbeli működtetésben egy magyar non-profit szervezet, a főként vízi hulladékok gyűjtésével foglalkozó PET Kalózok vállaltak szerepet.

Az úszómű az egyetemi kutatások múzsájaként is szolgált, hisz az alprojekt keretein belül 6 különböző tanulmány is elkészült, eltérve más alprojektektől ráadásul ezek a tanulmányok egy logikai ívet követnek, így érdemes sorrendben tanulmányozni őket:

  1. Tanulmány a szakpolitikai és stratégiai háttérről (Clear Rivers projekt keretében)
  2. Folyami műanyag hulladékok lehetséges költség modellje a kockázati tényezők függvényében
  3. Műanyaghulladék gyűjtő kialakítása a Duna budapesti szakaszán
  4. Egy lehetőség a folyóvizek műanyagszennyezettségének csökkentésére
  5. Folyóvízi műanyag-hulladékgyűjtő projektek költség-haszon elemzése a Clear Rivers projekt keretében
  6. A Clear Rivers úszómű hazai működtetésének fenntartható üzleti modellje

Vonatkozó hírek

Vonatkozó blogbejegyzések