You are currently viewing Az MNB Felsővezetői Kurzusán hetedik vendégünk: Bartha Lajos

Az MNB Felsővezetői Kurzusán hetedik vendégünk: Bartha Lajos

Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

Előadásának témája: A láthatatlan pénz, és ami mögötte van, avagy pénzforgalom és pénzügyi infrastruktúrák a modern pénzügyi rendszerben

Előadás időpontja: 2021.11.09.

Az előadó rövid bemutatkozója:

1992-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát.

Először könyvvizsgálóként dolgozott majd az Állami Vagyonkezelő Rt-nél portfolió menedzser, később ügyvezető igazgató-helyettes.

1996-tól a Pénzintézeti Központ Bank devizaforgalmi részlegét irányítja, amit 1998-ban a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi területének osztályvezetői pozíciója követ.

2005 elejétől 2007 végéig Frankfurtban az Európai Központ Bank Fizetési rendszerekkel foglalkozó részlegén dolgozik senior fizetési rendszer szakértőként és főként az euró-övezetben működő fizetési és értékpapír-elszámolási rendszerek értékelésével, valamint Szlovénia, Ciprus és Málta csatlakozási folyamatának pénzforgalmi kérdéseivel foglalkozik. 

2007 novemberétől az MNB pénzforgalmi és értékpapír-elszámolási területét vezeti, 2018 januártól pedig az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és Bankműveletkért felelős ügyvezető igazgatója. Irányításával zajlott többek között a napközbeni elszámolás megvalósítása 2010-2012, a forint bevezetése a CLS elszámolási rendszerbe 2013-2015 és az azonnali fizetési rendszer létrehozása 2016-2020 között.

Az Európai Központi Bank pénzforgalmi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságában, illetve a FED által vezetett CLS felvigyázói bizottságban Magyarország képviselője. A BÉT Zrt és GIRO Zrt Felügyelő bizottságának tagja, valamint a magyar Pénzverő Zrt igazgatósági tagja.

Regisztrációhoz látogasson el: