You are currently viewing Újra olvasnak a fiatalok – hogyan növeli az egyetemisták olvasási kedvét a könyvrecenziók készítése?

Újra olvasnak a fiatalok – hogyan növeli az egyetemisták olvasási kedvét a könyvrecenziók készítése?

Az olvasás jelentőségét napjainkban nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen az egyetemi hallgatók körében. Az egyre inkább digitálissá váló világban, ahol a rövid üzenetek és a felszínes információáradat dominálnak, az olvasás egyebek mellett mélyebb gondolkodásra és kreativitásra ösztönöz. Az MNB-BME Könyvklub és a kapcsolódó recenziókészítő pályázatok célja épp ezért az, hogy bátorítsák a BME hallgatóit az olvasásra, a számukra érdekes témákban való elmélyülésre, egyúttal az irodalomfeldolgozás módszereinek elsajátítására.

A Magyar Nemzeti Bank, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésének keretében létrejött MNB-BME Könyvklub 2020 decemberében kezdte meg működését. Rendszeresen megrendezett online, illetve offline eseményei révén – könyvbemutatók, vitaestek – a résztvevők különleges lehetőséget kapnak arra, hogy megismerkedjenek a pénzügyek és a közgazdaságtan területeit érintő legújabb elméletekkel. Ezenkívül értékes párbeszédet folytathatnak egymással vagy épp a bemutatott művek szerzőivel, meghívott szakértőkkel beszélgethetnek.

Ezeket az eseményeket egészítik ki a jellemzően szemeszterenként kiírt recenziókészítő pályázatok, ahol a részt vevő hallgatók, mentortanárok szakmai segítségével készíthetnek a pályázat keretében meghirdetett – elsősorban menedzsment, közgazdaságtan és pénzügyek témájú – könyvekből magas színvonalú recenziókat. 

De milyen előnyökkel bír az MNB-BME Könyvklub és miért érdemes recenziókat készíteni?

Olvasási kultúra és készségek fejlesztése

A könyvklub és a recenziókészítő pályázatok arra ösztönzik az egyetemistákat, hogy rendszeresen foglalkozzanak írott művekkel. Az olvasás és a könyvekről történő közös gondolkodás erősíti az olvasási kultúrát, egyúttal segít a hallgatóknak elmélyíteni az olvasási élményt és gyakorlatot. Emellett a könyvrecenziók készítése olyan készségeket fejleszt, mint a kritikai gondolkodás, az íráskészség és analitikus készségek, amelyek szélesebb körben is hasznosíthatók az egyetemi tanulmányok, valamint a szakmai élet során.

Közösségépítés és társas kapcsolatok erősítése

A könyvklub izgalmas lehetőséget biztosít arra, hogy a világra nyitott, elsősorban gazdasági témák iránt érdeklődő hallgatók hasonlóan gondolkodó társaikkal találkozzanak. A könyvklub szervezésében megvalósuló eseményeken a résztvevők beszélgethetnek, vitázhatnak egymással az aktuális kötetekről, továbbá értékes új ismeretségeket köthetnek, inspirálódhatnak.

Új perspektívák felfedezése és naprakész tudás

A különböző művek számos izgalmas és tanulságos szakmai témakört dolgoznak fel. Ez a sokszínűség teszi lehetővé az egyetemisták számára, hogy új perspektívákat ismerjenek meg és fedezzenek fel, a megszerzett tapasztalatokkal folyamatosan tágítva saját látókörüket.

A könyvklub keretében meghívott előadóknak és szerzőknek köszönhetően az új ismeretek szakértői megvitatására is lehetőség nyílik, amely szintén komoly versenyelőnyt jelenthet naprakész tudás tekintetében.

A 2022/23-as tanév tavaszi félévében immár 4. alkalommal meghirdetett recenziós pályázat összesen 25 hallgató munkáját díjazta. A nagy sikerre való tekintettel a program tovább folytatódik, a következő pályázat kiírása a 2023/24-es tanév első félévében várható.