You are currently viewing MNB-ZKK Napenergia Fórum II.

MNB-ZKK Napenergia Fórum II.

2021. december 9-én megtartottuk az MNB – ZKK Napenergia Fórum 2. alkalmát, amely során a résztvevők arról értekeztek, hogy a hazai naperőművi kapacitások bővítésében milyen szerepet tölthetnek be a Nyugat-Európában már egyre elterjedtebb ún. privát hosszútávú áramvásárlási szerződéses (PPA) konstrukciók. A fórumot Szarvas Nóra, az MNB Fenntartható Pénzügyek Főosztályának munkatársa nyitotta meg, aki a BME és MNB közötti együttműködés, és annak keretében a BME FIEK Zéró Karbon Központtal (ZKK) közösen létrehozott Napenergia Fórum céljait ismertette. 

Dr. Kaderják Péter a Zéró Karbon Központ vezetője előadásában bemutatta, hogy milyen lehetőségeket nyújthat egy PPA konstrukció a különböző felek, fogyasztó, kivitelező, finanszírozó számára.  Az elmúlt években kialakult METÁR tendereredmények is azt mutatják a nyugat-európai adatokhoz hasonlóan, hogy a naperőművi projektek egyre versenyképesebbé válnak, egyre csökken a kivitelezők támogatási igénye, megnyílik a lehetőség a piaci alapú konstrukciók előtt. A naperőművi termelés költségének csökkenése és ezzel szemben a nagykereskedelmi áram árának volatilitása, és növekvő tendenciája miatt pedig a fogyasztók számára is egyre vonzóbbá válhatnak a PPA konstrukciók. Azaz eljött az az időszak, amikor már Magyarországon is mind a kivitelezői, mind a fogyasztó oldal számára racionális opció lehet privát PPA kötése. Dr. Kaderják Péter előadását a nyugat-európai PPA tapasztalatok, tendenciák bemutatásával zárta, lehet honnan tanulni, hazánkban számos olyan cég aktív ezen a területen, amelynek nyugat-európai anyavállalata már nagy tapasztalattal bír a PPA konstrukciók terén.

Zádori Eszter a Dentons partnere a különböző PPA kosntrukciók (on site, hálózatos (azon belül fizikai és pénzügyi)) előnyeit és hátrányait mutatta be az érintett felek szemszögépből, a PPA szerződések kritikus pontjaira, a kezelendő kockázatokra hívta fel a figyelmet.

A kivitelezői (és kereskedői) oldalt ifj Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, és Pócs János, az EDP Renewables üzletfejlesztési vezetője képviselte, míg a finanszírozók szempontjait Nagy Eszter a K&H Strukturált- és Projektfinanszírozási Osztály vezetője mutatta be. 

A Fórum előadói egyetértettek abban, hogy a privát PPA-kban nagy lehetőség rejlik, ez a konstrukció lehet a magyar naperőművi kapacitások bővülésének jövőbeli fő mozgatórugója. És ugyan jelenleg még nem kötöttek ilyen szerződést hazai felek, de már több is tárgyalás alatt van. 

A téma aktualitását és a Fórum érdekfeszítő voltát az is igazolta, hogy az energiapiaci és banki szektor szereplői közül közel 60-an követték online a beszélgetést. 

A Napenergia Fórum következő alkalmára várhatóan 2022. januárban kerül majd sor.