You are currently viewing MNB-ZKK Napenergia Fórum V.

MNB-ZKK Napenergia Fórum V.

Innovációs és gazdaságfejlesztési lehetőségek a hazai napenergia hasznosítási értéklánc területén

Május 24-én rendeztük az MNB-ZKK Napenergia Fórum 5. alkalmát, amely témája a hazai napenergia hasznosítási értéklánc területén potenciális innovációs és gazdaságfejlesztési lehetőségek feltárása volt. A Fórum első alkalommal került személyesen megrendezésre, helyszínéül az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum szolgált.

Kaderják Péter bevezető előadásában felhívta a figyelmet, hogy a magyar naperőművi beépített kapacitás elmúlt években tapasztalt növekedése már önmagában is a hazai kkv szektor egyik motorja volt, amely becslésünk szerint közel 1200 Mrd HUF beruházást generálhatott. Megvizsgálva ugyanakkor a napenergiahasznosítással kapcsolatos 2019 januárja óta tett szabadalmi és használatiminta-oltalmi bejelentéseket, mindösszesen 7 publikus és további 16 nem publikus bejelentés található, azaz ez a terület nemigazán volt vonzó az elmúlt időszakban a hazai kutatás-fejlesztés számára.[1] A RePower EU és az annak keretében megjelent EU Solar Energy Strategy viszont megadhatja a kellő lökést a hazai folyamatoknak is. Érdemes tehát kiemelten gondolkodni azon, hogy a napenergia hasznosítási értéklánc mely pontjain lehet komparatív előnyünk. Egyik már most láthatóan uniós szinten kiemelt terület a PV gyártási kapacitások Európába való ’visszahozása’, hiszen az Európában jelenleg beépítésre kerülő celláknak mindössze 0,4%-át, a moduloknak mindössze 3%-át gyártják a kontinensen.[2] Előidézve ezzel egy jelentős PV kereskedelmi deficitet, ami az ambiciózus naperőművi termelési célszámok mellett tovább nőhet. Az EU ezért dedikált PV-IPCEI keretrendszer létrehozását is várhatóan megkezdi.

A Fórum tehát az alábbi kérdésekre kereste a választ:

  • Hol lehet tere az akadémiai és a vállalkozói szféra együttműködésének a területet érintő KFI tevékenységek során?
  • Milyen kormányzati lépések segíthetnék az innovációs és gazdaságfejlesztési lehetőségek jobb kihasználását a hazai napenergia hasznosítási értéklánc területén?
  • Célszerű-e Magyarországnak támogatnia az uniós PV IPCEI projekt(ek) kialakítására vonatkozó kezdeményezést?

A fórumon Dr. Janáky Csaba (Szegedi Tudományegyetem, Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium, eChemicles Zrt) előadását követően külön akadémiai kerekasztal (Dr. Nagy Lajos – Pannon Egyetem, Plesz Balázs – BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Kapros Zoltán – Magyar Napenergia Társaság), és külön egy üzleti kerekasztal (Feldmájer Benjámin – Schneider Electric, Lugos Roland – Optimum Solar, Dr. Kulcsár Tibor – Metal Shredder) foglalkozott bővebben a kérdésekkel.

Összességében elmondható, hogy nagy lehetőség előtt áll a hazai napenergiahasznosítási-értéklánc mentén tevékenykedő hazai K+F ipar, amit mind kormányzati, mind kutatói és vállalati szinten érdemes tudatosan átgondolni.


Szolnoki Pálma

[1] Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

[2] European Solar Manufacturing Council