You are currently viewing <strong>ZÖLDKERÉK, avagy milyen autót vegyek?</strong>

ZÖLDKERÉK, avagy milyen autót vegyek?

Mindenki közlekedik, azonban az igénybe vett közlekedési módok eltérőek. Mindennapi városi közlekedéshez leginkább a tömegközlekedés, rövidebb utakhoz a kerékpározás, vagy akár a gyaloglás a leginkább fenntartható választás. Azonban vannak olyan utazások, ahol nélkülözhetetlen az autó. Mivel a városszerkezet és a közút-hálózat nem ilyen hatalmas méretű autóforgalomra lett tervezve, ezért általános fenntarthatósági cél az egyéni gépjárműbirtoklás és használat csökkentése. Bár már léteznek rövidebb és hosszabb időtartamra elérhető autóbérlési szolgáltatások is (nagyvárosokban a közösségi autózás egyre inkább teret nyer), de számos utazó mégis ragaszkodik az egyéni autóbirtokláshoz. Ezért is szükséges az alternatív közlekedési lehetőségekhez történő hozzáférés javítása, a megosztáson alapuló közlekedési szolgáltatások elérhetőségének biztosítása, a tömegközlekedés színvonalának fokozása és a kerékpározás feltételeinek javítása.

Amennyiben az utazó mégis autóvásárlásra adja a fejét, az utazási szokásainak leginkább megfelelő meghajtási módot és jármű típust érdemes vásárolnia, figyelembe véve a teljes élettartam alatt felmerülő költségeket. Az autóvásárlás egy összetett folyamat, számos gazdasági és személyes tényező is befolyásolja. A potenciális járművásárlók eddig a különböző márkák és autós portálok honlapján, szalonok személyes felkeresésével juthattak információhoz az egyes autókról. Az, hogy mennyi autót és mennyire alaposan hasonlítottak össze, csupán a saját alaposságukon múlt. A Zöldkerék ebben segít!  

Milyen meghajtású jármű illik az utazási szokásaimhoz? Hallottam, hogy vannak elektromos autók és hibridek is, de nem túl drága egy ilyen autó nekem? Elegendő a hatótáv az utazásaimhoz? Biztosan környezetbarát? Megannyi kérdés, aggály, ami miatt ma még kevesen mernek tisztán elektromos, vagy tölthető hibrid járművet vásárolni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszékének, Elektromobilitás Kutatócsoportja és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) együttműködésének egyik eredményeként született meg a Zöld Pénzügyek, Zöld Gazdaság Műhelyben a Zöldkerék alkalmazás, amely segítségével nemcsak ezekre, de sok más kérdésre is választ kap a potenciális járművásárló.

A Zöldkerék segít meghatározni a felhasználási szokásokhoz leginkább illő meghajtást (benzin, dízel, hibrid, tölthető hibrid, elektromos). Például egy mindennap a városba ingázó utazónak a legalkalmasabb egy tölthető hibrid autó, ha van lehetősége otthoni töltésre. A Zöldkerék használatával számos járműtípust is össze lehet hasonlítani a jármű teljes élettartamára vonatkozó költségek és a károsanyagkibocsátás alapján.

A járművek gyors összehasonlításához a felhasználó előre definiált beállítások közül választhat, kiválaszthatja a hozzá leginkább illő járműhasználati profilt, vagy töltési profilt (lenne-e lehetősége otthon tölteni az elektromos autóját). Azonban az alkalmazásban számos beállítás személyre szabható. A felhasználó beállíthatja az igénybe vett hitel mértékét, sőt akár azt is, hogy milyen hozamtól esik el, azért, mert a járművásárlásra fordítja a megtakarítását.

Látogass el a zoldkerek.bme.hu honlapra és válaszd ki a hozzád leginkább illő autót!


Dr. Földes Dávid, Dr. Csonka Bálint, Dr. Csiszár Csaba