You are currently viewing <strong>Gary A. Bolles előadása az MNB-BME Könyvklubban</strong>

Gary A. Bolles előadása az MNB-BME Könyvklubban

A 2022-es évet követően 2023-ban is folytatódnak a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésében, a Pallas Athéné Könyvkiadó részvételével működő MNB-BME Könyvklub izgalmas programjai.

Az év első előadását Gary A. Bolles, a változások előmozdításának nagymestere, a munka, a tanulás és a szervezetek jövőjéről gondolkodó amerikai szerző tartotta, aki az „Útmutató vezetőknek. Szemléletmód, készségtár és eszközkészlet bizonytalan időkre” című új könyvét mutatta be a Műegyetemen.

Interaktív előadásának középpontjában maga a változás állt, amelynek exponenciális növekedése tekinthető az új (ab)normálisnak. Ez azt jelenti, hogy azok a változások, amelyeket felgyorsult világunkban magunk körül tapasztalunk, nem olyan átmeneti körülményt jelentenek, amelyek elmúltával minden visszaáll a „régi kerékvágásba”, sokkal inkább arról van szó, hogy egy „új kerékvágást” kell megszoknunk, ahol a váratlan események közepette történő minél jobb helytállás jelenti a megújult célt, a siker megváltozott zálogát.

Mindez nem csak személyes életünkre van kihatással, de olyan komplex rendszereket is elkerülhetetlenül érint, mint az oktatás vagy épp a munka világa, amelyek a változások fényében szintén módszertani és működési felülvizsgálatra szorulnak. Miért épp egyetemista korig tartanak a tanulással kapcsolatos célkitűzéseink, utána már nem lenne szükségünk új tudás és készségek megszerzésére? A karrierépítés érdekében tett lépéseknek valóban felfűzhetőnek kell lenni egyetlen végtelenbe tartó egyenesre vagy lehetséges, hogy útközben hosszabb pihenésre, tanulásra vagy akár többszöri újratervezésre, karrierváltásra adjuk a fejünket? Esetleg előfordulhat, hogy szabadabb döntést is hozhatnánk arról, hogy mikor, kivel, hol és milyen körülmények között szeretnénk dolgozni? Néhány kérdés azok közül, amelyek segíthetnek, hogy másként tekintsünk a korábban megszokott szabályokra és átgondoljuk azok felülvizsgálatát.

Az előadó érdekességként emelte ki azt is, hogy míg korábban a munkavégzés elsődleges motivációját a pénzszerzésre és az alapszükségletek kielégítésére tett törekvés jelentette, addig ma már sokkal erősebb a munka élvezetére irányuló vágy, valamint az, hogy az emberiség számára hasznos munkát végezhessünk. Ezek szintén olyan tényezők, amelyek rendszerszinten is hatással lehetnek.

Azzal kapcsolatban, hogy az olyan új technológiákra épülő megoldások, mint a ChatGPT, jelentenek-e fenyegetést az emberi munkavégzésre nézve, a szerző elmondta, hogy a robotokat alapvetően meghatározott feladatok teljesítésére hozzák létre, így a kiosztott feladatokat megfogalmazó, komplex folyamatokat átlátó és azokban gondolkodni képes szakértőkre továbbra is szükség lesz. Annak átgondolása ugyanakkor mindenki számára elengedhetetlen, hogy az egyes új technológiák hogyan érinthetnek minket és hogyan fordíthatjuk őket leginkább a saját javunkra.

Az interaktív előadás végeztével a résztvevőknek arra is lehetőségük volt, hogy saját könyvpéldányaikat dedikáltassák, valamint további felmerülő kérdéseiket megosszák a szerzővel, amellyel a hallgatóság többsége a késői időpont ellenére élt is.

Gary A. Bolles amerikai szerző a munka, a tanulás és a szervezetek jövőjéről ír és tart előadásokat szerte a világon. A magyarul most megjelenő „Útmutató vezetőknek: Szemléletmód, készségtár és eszközkészlet bizonytalan időkre” („The Next Rules of Work: The Mindset, Skillset and Toolset to Lead Your Organization through Uncertainty”) című művében értékes iránymutatást nyújt munkahelyi vezetőknek a Covid–19 világjárvány utáni világban való eligazodáshoz, teljesebb képet festve bármely érdeklődőnek, hogy milyen újdonságokat tartogathat számunkra a jövő.